Panel diskusija o Zonama na međunarodnom naučnom skupu u Subotici

Slobodne zone Srbije su se pokazale kao uspešan instrument regionalnog razvoja Srbije i zabeležile značajne rezultate kada je u pitanju privlačenje novih investicija i podrška kompanijama koje posluju u njima i koje su ostvarile značajane rezultate u privredi Republike Srbije.

Zbog aktuelnih globalnih kriza očekuje nas dosta izazova u narednom periodu. Krize su uslovile poremećaje na globalnom tržištu, a lanci snabdevanja su pokazali svoje slabosti i potrebu da dobavljači budu locirani bliže kupcima. Zbog toga možemo očekivati  dislociranje određenih kompanija u region jugoistočne Evrope, posebno dobavljača evropskih kompanija, a slobodne zone ih moraju dočekati sa spremnom infrastrukturom i objektima.

Da bi spremno dočekali nove izazove potrebno je pojačati saradnju slobodnih zona sa loklanim samoupravama i državnim organima oko izgradnje industrijske infrastrukture – neki su od zaključaka na panelu „Slobodne zone u Srbiji i regionalni ekonomski razvoj“ održanom 20.05.2022. godine u okviru XXVII Intenacionalnog naučnog skupa „Startegijski menadžment i sistemi podrške odlučivanju u strategijskom menadžmentu“ na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

akt-2022-07-01akt-2022-07-02akt-2022-07-03